Bokmässan 2017

Utsikten från mitt hotellrum

Utsikten från mitt hotellrum

Hur ska man summera Bokmässan 2017? Mycket var sig likt; de fantastiska kollegorna i montern, ont i fötterna, trött av ljudnivån och den torra luften. Men mycket var också olikt. På grund av nazisternas (tämligen misslyckade) demonstration minskade antalet besökare med drygt 30 %. Det märktes. Det var inte lika trångt i gångarna. Man kunde gå omkring med en kaffemugg i handen utan att spilla. Bokförsäljningen var sämre än väntat. Jag pratade med besökare som inte kunde ta sig ut från mässan på lördag eftermiddag, de fick vänta tills polisen gav klartecken. Bussar och spårvagnar var inställda, folk kunde inte ta sig hem. Ett tag funderade vi på att ställa in förlagsmiddagen, vi visste inte om vi skulle våga oss ut på stan. Som tur var lugnade det ner sig framåt kvällen och vi hade en supertrevlig middag på GT:s festvåning.

Jag skulle vilja fokusera på det som var roligt i stället. Alla besökare som kom och pratade, som hade hört talas om mina böcker, som hade läst dem. Nya läsare som kom och köpte böcker. Stämningen i montern, med nya och gamla kollegor. Hur fin vår monter var, ny design som ni ser på bilderna. Förlagets stora satsning på ljudböcker och på den danska marknaden. Roliga samtal, om ridbyxor och naglar och bakning och varför barn är rädda för tomten. Hissarna på Gothia som pratar göteborgska (Tjöööör neeedåt). Stefan Sauks intervju i vår monter som han inledde med att sjunga.

Vad har jag lärt mig? Att äta innan mingel, chipsen tar snart slut och plastglasen rymmer mer än man tror. Att ta vara på chanser, de kommer kanske aldrig igen. Att jordärtskockssoppa på danska heter – jordärtskockssoppe. Att det finns gott om sura rönnbär bland bokmässerävarna. Att man aldrig hinner så mycket som man tror. Det är ingen idé att göra listor och tidsscheman, det spricker bara (men åh, vad jag hade velat träffa Val McDermid). Att ta semester även efter bokmässan, för jag blir ändå alltid sjuk. Inte så konstigt när man varit instängd inomhus i fyra dygn med tusentals andra människor och kramat ett stort antal av dem. Slutligen; att jag absolut kommer att åka nästa år igen!

Hoi förlags montermingel, med Anna Wahlgren och Christina Olséni

Hoi förlags montermingel, med Anna Wahlgren och Christina Olséni

Med Maria Isacsson i vår fina monter

Med Maria Isacsson i vår fina monter

Catrine Tollström har release för sin fina bok Fängsla dina läsare hos Litterära konsulter.

Catrine Tollström har release för sin fina bok Fängsla dina läsare hos Litterära konsulter.

IMG_0495.jpg
Mingel, mingel, mingel...

Mingel, mingel, mingel...

Signering med Agneta Vorberg och Maria Isacsson. Ja, jag blundar...

Signering med Agneta Vorberg och Maria Isacsson. Ja, jag blundar...

Kerstin Andersson och Stefan Sauk pratar ljudböcker

Kerstin Andersson och Stefan Sauk pratar ljudböcker

 

Det bästa med hösten

fullsizeoutput_1da4.jpeg

Det sämsta med hösten är att sommaren är slut. Nu är det förhoppningsvis lite sommar kvar, men man börjar ana höst. Den senaste tiden har det varit fullt upp med allt annat än att skriva. Heltidsjobb, igen, som ekonom och fritidsjobb som lektör. Men nu längtar jag efter att få ta tag i bok nummer tre! Den finns i huvudet och behöver "bara" komma ner i datorn. 

Det bästa med hösten då? Fina dagar med vackra färger och klar luft. Tända ljus och dricka te. Läsa böcker såklart. Men höjdpunkten för min del är Bokmässan. Sista helgen i september är det dags. Det blir fyra fullspäckade dagar i Hoi förlags monter. Trångt, varmt och underbart :) Hoppas att vi ses där!

Skrivkurs på Fridhems folkhögskola

IMG_0156.jpg

Förrförra veckan var jag på skrivarsafari i Skåne. Vår guide, AC Collin, lotsade oss genom skrivövningar och andra aktiviteter som t ex ljudmoln och blindbock (ni som vet, ni vet…). Vi var ett gäng på 11 kvinnor som blev inspirerade och utmanade.

Fridhem är ett fantastiskt ställe. På den stora tomten finns både gamla och nya byggnader och en härligt lummig trädgård. Vi adopterade varsitt träd (jag valde bigarråträdet), luktade på kryddörter och beundrade det gamla pianot som extraknäckte som blomkruka.

Under dagen kämpade vi med att hinna med all mat och fika. På kvällarna var det underhållning i form av stand up, improvisationsteater, quiz mm. Kul att träffa deltagare på alla de andra kurserna också. För att sammanfatta – hit kommer jag att åka fler gånger!

Påskekrim

Lagom till påsk har jag drabbats av en ordentlig mansförkylning. Jag har massor att göra; texter att lektörsläsa och manus att skriva, men det går trögt. Tur ändå att det kom nu, så att jag inte missade alla aktiviter på sistone - releasefesten för Det havet gömde, litteraturkryssningen med Stockholmsförfattarna och nu senast lektörsdagarna med Litterära Konsulter.

Efter påsk blir det full fart igen, det är mycket på gång! Önskar er alla en härlig helg, med spännande påskekrim att läsa. Glöm inte att se fredagsfinalen i Vem vet mest ;)

 

 

Release för Det havet gömde

Den 21 mars var det dags för releasefest för Det havet gömde. Vi var på Sjö & Land i Stockholm, passande med vattnet utanför fönstren. Det var många som kom ca 80-90 personer tror jag, och jag hann som vanligt inte prata med alla. Men jag tror att det var lyckat ändå!

Tidigare på dagen hade recensionerna börjat droppa in. Jag har lagt upp några av dem här. Det har också varit en del intervjuer i bland annat Sydsvenskan och Trelleborgs Allehanda, se här. Läs gärna pressreleasen från Hoi förlag också!

Nu är det bara att ladda om. Boken är släppt, den måste marknadsföras och nå sina läsare. Samtidigt håller bok nummer tre på att snurra runt i huvudet och väntar på att få komma ut. Tur att våren är här :)

Här är några av alla härliga gäster. Nere till höger, något suddiga, Hois förlags chef Lars Rambe och min fantastiska redaktör Mats Wänblad.

Skriv tydliga texter - kurs

Oavsett om du skriver skönlitterärt eller facktexter har du alltid nytta av att lära dig att skriva tydligt. Jenny Forsberg, examinerad språkkonsult i svenska, har tagit fram en superbra webbkurs! Här nedan får du en kort beskrivning av kursen. 

Skriv tydliga texter – webbaserad skrivkurs med praktiska övningar

Har du någonsin känt dig osäker på svenska språkregler? Tycker du att det är svårt att komma igång att skriva? Undrar du över skillnaden mellan de och dem? Med den här onlinekursen lär du dig enkelt, när och var du vill

  • att bygga upp en text så att budskapet når fram till målgruppen
  • var du kan slå upp ord och uttryck som du är osäker på och vart du kan vända dig med dina frågor från och med nu
  • att skriva texter som får dig att framstå som den smarta och professionella person du är.

Verktygen som gör dig till en säker skribent

När du har gått igenom kursen har du verktyg för att

  • skriva enkla, begripliga texter som når fram till dina läsare
  • strukturera din text så att den blir effektiv
  • skriva korrekta texter som följer dagens svenska språkregler.

Lär dig skriva professionella texter

Du lär dig skriva professionella texter – på jobbet eller i andra sammanhang. När du har gått igenom kursen kommer du att veta hur du undviker byråkratspråk och i stället skriver modernt och begripligt. Du lär dig hur du strukturerar dina texter så att budskapet når fram till läsarna och du får tips som hjälper dig när du skriver till exempel mejl, webbtexter eller rapporter. Du blir en säker skribent som skriver tydliga och professionella texter.

Vad kostar kursen?

Du får hela den här kursen med tio omfattande lektioner för bara 1 490 kronor inklusive moms.

Anmäl dig här

Vad gör en lektör?

Litteraturkryssning

Påminner om litteraturkryssningen med Stockholmsförfattarna och Birka Cruises den 26-27 mars. Vi är åtta författare som håller i programmet, med föreläsningar, övningar och mingel. Jag kommer att prata om vad en lektör egentligen gör och hur ett lektörsutlåtande kan se ut. Har du ett manus i byrålådan, då är detta en kryssning för dig!

Lektörsläsning

Vill du anlita mig för att lektörsläsa din roman, hör av dig. Jag har möjlighet att ta nya uppdrag i början av mars. Mer information hittar du under fliken Lektör.

Vem vet mest?

På Bokmässan hade SVT en monter bredvid Hoi förlags och de gick runt för att ragga deltagare till Vem vet mest. I ett svagt ögonblick gjorde jag en test och glömde sedan bort det tills de ringde i december och vill att jag skulle vara med. I onsdags var det dags. Det blev en lång och spännande dag och så väldigt nervöst! Men roligt. Jag får ju inte berätta hur det gick, men titta gärna den 11 april när programmet sänds.

2017 - full fart framåt!

2016 var ett år fyllt av toppar och dalar. Nu är det full fart framåt som gäller! En av vårens aktiviteter är en litteraturkryssning som Stockholmsförfattarna anordnar ihop med Birka Cruises. Det kommer att bli en spännande resa med massor av intressanta föredrag och möten mellan människor, missa inte detta.

Mitt manus till Det havet gömde är klart och skickat till korrekturläsning, releasedatum 21 mars. Det känns bra att ha kommit i mål, nu blir det en liten paus innan jag börjar med nästa bok. 

Jag har kommit igång med lektörsverksamheten och jobbar just nu med ett spännande manus. Är du intresserad av lektörsläsning, kontakta mig.

Topplistan på Bokus

Pockettoppen på Bokus

Pockettoppen på Bokus

Ibland kan man bara inte låta bli att kolla topplistor. Just nu ligger Och sedan aldrig mer på plats 14 på pockettoppen i kategorin deckare. Det känns oerhört stort, bland bästsäljare som Denise Rudberg, Peter Robinson och David Lagercrantz, knappt så man tror det. Det svänger snabbt så det gäller att fånga ögonblicket :)

Som debutant blir man ju extra glad för sånt här, det är en sorts bekräftelse som man behöver. Just nu är jag i slutfasen av redigeringen av Det havet gömde. Det är inte jätteroligt att redigera alltid, jag blir åtminstone väldigt trött på mitt manus efter några omgångar, så all positiv energi är välkommen.

Hur gör ni när ni väljer böcker? Påverkas ni av topplistorna eller går ni på vad andra har rekommenderat?

Lektörstjänster

Nu drar jag igång min verksamhet som lektör! Jag har under det senaste halvåret gått Ann Ljungbergs Yrkesutbildning för lektörer och blir diplomerad 2 december. Det har varit en jättebra utbildning och nu ser jag fram emot att jobba även med andra manus än mina egna.

Information om vad det innebär, pris mm finns under fliken Lektör överst på sidan.

Bibliotekets vänner i Skanör

Utanför Skanörs bibliotek

Utanför Skanörs bibliotek

Idag har jag varit och pratat för Bibliotekets vänner i Skanör. Jag växte upp i Skanör och har alltid varit stamgäst på bibblan, så det kändes stort! Det var en hel del folk som kom, däribland några gamla grannar och goda vänner. Jag hade förberett ungefär vad jag ville säga och trodde att det skulle bli alldeles för kort, men när jag väl kom igång så gick tiden.

Jag pratade om hur det kom sig att jag började skriva i mogen ålder, varför jag råkade ta död på kommundirektören och hur det går till på releasefester. Efteråt fick jag många frågor, både om skrivandet och om lektörsjobbet, vilket var väldigt roligt.

När jag var klar fick jag en bok om bärnsten i present. Det var extra passande då första meningen i min nästa bok, Det havet gömde, är: ”Det var en av bärnstensletarna som hittade foten”.  Jag har inte hållit så många föreläsningar tidigare, så det var nervöst innan, men det gick bra. Detta gör jag gärna om :)

Skriv2016

I helgen är det dags för Skriv2016. Ni kommer väl? Jag och mina kollegor på lektörsutbildningen har fått den stora äran att göra ett antal förstakapitelanalyser. Så roligt det var! Jag har fått läsa fem olika förstakapitel i flera olika genrer, alla helt olika varandra. I helgen ska jag träffa mina fem författare och diskutera utlåtandet, det ser jag verkligen fram emot!

Det kommer att hända en massa andra kul och intressanta saker på Skriv2016. Spännande föreläsningar och workshops, möten med andra författare och blivande författare, mingel och fest. Det blir en superhelg helt enkelt!

Jag var med på Författarkliniken 2014 och 2015 och det ångrar jag verkligen inte. Det var där som jag träffade människor som sedan har varit viktiga för min författar-resa och också fick en massa nya vänner. Jag är säker på att det kommer att bli precis lika bra den här gången :)

Lektör

I december är vi klara med utbildningen och jag kommer då att börja ta emot uppdrag som lektör. Jag kommer att erbjuda olika paket beroende på vad just du behöver och vill ha. Hör gärna av dig om du är intresserad av en lektörsläsning!

Rapport från Bokmässan 2016

Tillbaka till verkligheten. Så känns det faktiskt, efter några dagar i bubblan som kallas Bokmässa. Hoi Förlag hade en större monter i år och ett fullspäckat schema med signeringar, intervjuer och poddcastinspelning. Och så mingel förstås! Den så kallade Firmafesten på fredagskvällen, då Hois monter är full av deckarförfattare med rosa plastglas i händerna. 

Med Sandra Gustafsson och Karl Almén Burman

Med Sandra Gustafsson och Karl Almén Burman

Som vanligt var det trångt och svettigt. Det börjar lite lugnt på torsdagen för att öka successivt fram till lördag eftermiddag, när det är som värst/bäst. Då gäller det att planera noga vilken väg man ska gå och ha koll på var toaköerna är kortast. Därefter lugnar det sig lite igen.

Längst signeringskö då? Ingemar Stenmarks tror jag. Den kön gick flera varv runt mässan. Fredrik Backman behövde heller inte stå ensam. Björn Hellberg sålde säkert slut på sin pall med böcker, som han brukar. Nej, jag är inte avundsjuk. Eller kanske lite ;)

En rolig överraskning var att min pocket kom ut precis innan mässan och den är jättefin! Nu finns Och sedan aldrig mer i alla format; inbunden, pocket, e-bok, ljudbok och talbok.

Jag hade självklart matchat nagellacket med boken. Det är lika viktigt som balansen mellan snygga och bekväma skor.

Jag hade självklart matchat nagellacket med boken. Det är lika viktigt som balansen mellan snygga och bekväma skor.

Jag hann med ett besök hos Ordberoende förlag för att träffa Eva Ludvigsen. Diabeteshandboken – ”Det är ju bara en spruta” har precis kommit ut. Julia och jag medverkar med varsin sida, kul att se! Detta är en jätteviktig bok, det finns ett stort behov av upplysning och information om diabetes typ 1.

Nu är det bara att ladda om inför Bokmässan 2017 :)

Nedräkning

Nu börjar nedräkningen inför Bokmässan 2016! Jag åker till Göteborg på onsdag i nästa vecka och stannar till söndag. Bilden ovan är från förra året. Hoi förlag kommer att ha sin monter på samma adress, B07:60, men i år är den ännu större. Vi kommer att ha massor av aktiviteter; signeringar, intervjuer, pocket battles mm. I år har jag ingen ny bok att komma med, men det kanske blir en liten överraskning i alla fall.

Bokmässan är verkligen en upplevelse på alla sätt. Jobbigt, trångt, svettigt, dålig luft, trötta fötter men det övervägs av den energi man får av alla möten med läsare och kollegor. Och så lite ljummet bubbel i en plastmugg på det... Jag skulle inte vilja missa det för allt i världen! Är ni i Göteborg, kom förbi och hälsa på. Det är många som säger att Hoi har den trevligaste montern :)

 

Crimetime Gotland 2016

Nu har jag börjat landa efter Crimetime Gotland. Bilden ovan symboliserar det hela så bra, alla medverkande författare samlade på Landshövdingens balkong. Och där står jag, mellan Jenny Rogneby och Ann Rosman :)

Det var ett fantastiskt äventyr att få vara med om. Jag fick se Visby i alla olika väder, från storm till sol. Bara känslan att stå på Donners plats och se alla kända författare och andra vandra förbi, underbart. Jag hade turen att få delta i tre seminarier på olika  teman. Det första var nog det mest spännande, på temat småstad. Magnus Utvik var moderator, Ninni Schulman och Camilla Läckberg de övriga deltagarna. Hur roligt som helst!

Jag hann med att gå på ett par andra seminarier också, bland annat detta med Arne Dahl, Christoffer Carlsson och Håkan Nesser, briljant modererat av Tove Alsterdal. Temat var Deckarkungar, finns dom? Håkan Nesser försökte införa Deckartuppar istället, oklart om han lyckades... 

Ninni Schulman och Peter Robinson passade på att ha release för sina nya böcker och det kunde man ju inte missa. Just Peter R är en av mina stora favoriter, tillsammans med Arne Dahl. Det blev deras böcker som jag tog med mig hem denna gång, signerade såklart!

Image-1.jpg

Nu är det bara att ladda om inför Bokmässan! Men innan dess har jag en helg med lektörskurs och den 3 september ska jag vara med på Bokfestivalen i Kristianstad. Mer om det senare.

Gästbloggar hos Ann Ljungberg

Jag har haft några dagars semester nere i Skanör-Falsterbo, mina gamla hemtrakter. Bilden ovan togs vid morgondoppet. Det var kallt i vattnet, men så himla skönt efteråt. Här, på stranden i Falsterbo, utspelar det sig hemska saker i Och sedan aldrig mer...

Nu när jag är tillbaka måste jag ta tag i lektörsläsningen. Jag är en av de tolv som har haft turen att komma med på Ann Ljungbergs yrkesutbildning för lektörer. Vi har fått ett saftigt manus att jobba med, det är riktigt roligt. Och det är ett härligt gäng på kursen :) Under sommaren gästbloggar vi hos Ann och nu var det min tur, läs gärna här.

Det blir fler böcker!

Nu är avtalen påskrivna! I mars 2017 kommer uppföljaren till Och sedan aldrig mer. Det har tagit längre tid än vad jag hade hoppats på, manuset har trilskats lite med mig... Nu väntar massor av jobb med redigering, men efter denna sommar kommer jag att vara fulladdad med energi :) Det ska bli så roligt att kämpa vidare med boken.

Innan dess, i oktober, kommer Och sedan aldrig mer i pocket. Då kommer den att finnas i alla format; inbunden, pocket, ljudbok, e-bok, talbok. Har jag glömt nåt? Ingen film eller tv-serie ännu, men det väntar vi lite med ;)

Nu ska jag ut och svettas i trädgården lite, älskar denna värme!

Crimetime Gotland

Nu närmar det sig, bara 40 dagar kvar. En av de programpunkter jag är med i ser ni ovan, Camilla Läckberg, Ninni Schulman och jag, tillsammans med Magnus Utvik. Hur coolt som helst :) Hela programmet finns här. En av kvällarna är det mingel hos landshövdingen, man kan få hybris för mindre.

Förberedelserna för Crimetime är en av de saker jag måste hinna i sommar. Samtidigt ska jag börja redigera min andra bok och så är det Ann Ljungbergs lektörsutbildning. Det verkar inte som om jag har semester ännu... Några dagar går kanske att klämma in, i övrigt är det fullt upp. Men jag ska verkligen inte klaga, det är ju bara roliga saker!